Laatste nieuws

Ghentse Pickles

Veel en knapperige groentjes, een mooi evenwicht tussen zoet en zuur, een prachtige structuur, een perfecte nasmaak ... Kortom: alles wat een echte pickles-liefhebber maar wensen kan. Sinds kort staan de Ghentse Pickles van Ferdinand Tierenteyn klaar om het Vlaamse land te veroveren ! Ze verdienen vast en zeker een plaatsje op Uw tafel. Bent U nieuwsgierig ? Vraag ernaar in het verkooppunt waar U ook de mosterds van Ferdinand Tierenteyn kan kopen. Wilt U weten wat Jeroen Meus ervan denkt ? Volg dan onderstaande link naar Dagelijkse Kost. Alvast smakelijk !

http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/gelakt-buikspek-met-pompoenstoemp-en-belgische-pickles

November 2015

   

Sport: Tierenteyn-rit 2015

Autostal Hemicuda uit Lauwe organiseerde dit jaar voor de 4e maal op rij de Tierenteyn-rit. Met deze rittensportwedstrijd opende Hemicuda de autosport competitie van 2015 in Vlaanderen. Het was, na de 3 voorgaande edities, hun eerste officiele editie, met 63 deelnemende wagens. De deelnemers, ingedeeld in 3 moeilijkheidsgraden, kregen een roadboek en dienden daarmee een geheim parcours te ontcijferen. Volgens de winnaars was het een pittige wedstrijd, de naam Tierenteyn waardig. Net zoals bij de voorgaande edities, mochten de organisatoren rekenen op steun van Ferdinand Tierenteyn: alle deelnemers kregen na afloop een potje Tierenteyn mosterd aangeboden. Gezien het niveau van de wedstrijd en de appreciatie van de deelnemers, zijn wij niet weinig trots dat deze wedstrijd onze naam draagt. Meer info of interesse? Dan kan U zich wenden tot Hemicuda via www.hemicuda.be (Januari 2015)

   

Gecertificeerd !

De verhuis van de Tierenteyn-productie van Gent naar Deinze had meerdere onderliggende redenen. Een daarvan was het blijven aansluiten bij de huidige normen van productie- en voedselveiligheid. Deze doelstelling is ondertussen gerealiseerd en vertaalde zich in het kwaliteitscertificaat COMEOS FOOD Higher Level. Voor al onze afnemers, groot en klein, is dit een bewijs dat wij zorg dragen voor de producten die aan hen geleverd worden ! Het certificaat kan je downloaden van onze website via het submenu Kwaliteit. (december 2014)

   

Al gezien? Nieuw logo ...

Je hebt het misschien al gezien in de supermarkt: dit najaar hebben we ons logo een face-lift gegeven. De draak is weer van de partij, verwijzend naar onze geboortestede Gent en het pikante, het vurige van mosterd. Maar wees gerust, de smaak en de kwaliteit van onze mosterds blijft zoals steeds op en top ! Smakelijk ! (november 2014)

   

De Tierenteyn-vrede

Het is voor de doorwinterde culinaire liefhebber geen nieuws dat er nog steeds 2 Tierenteyn-fabrikanten actief zijn. De twee takken, Ferdinand Tierenteyn en Tierenteyn-Verlent Vve, zijn ontsproten uit de mosterdactiviteit van Petrus Tierenteyn, de voorvader van de Tierenteyn-mosterd-dynastie. Sinds Ferdinand en Franciscus-August in de voetsporen van hun vader Petrus stapten, is er voor zover wij weten geen samenwerking of toenadering tussen beide familietakken meer geweest. De Summer Convention van Rotary in juni 2014 heeft daarin verandering gebracht. Op de vraag van Rotary Prinsenhof Gent om de goody bag van de Rotary-leden met een typisch Gents product op te fleuren, hebben wij, van Ferdinand Tierenteyn, positief gereageerd op voorwaarde dat Rotary ook Tierenteyn-Verlent zou uitnodigen voor deze gelegenheid. Meteen was de aanzet gegeven voor een kennismaking en een occasionele samenwerking tussen de Tierenteyns, de eerste in wellicht bijna 200 jaar. Een mooie invulling van de Peace-Promoting-missie van Rotary ! Of de aangename kennismaking tussen de 2 families die nu de Tierenteyn-mosterds maken ook tot een verdere samenwerking zal leiden, weten wij niet. De toekomst zal het uitwijzen. (Juni 2014)

   

De Mosterdverzen van Willem Elsschot, gebundeld door WEG

Willem Elsschot, de befaamde schrijver (1882-1960), schreef onder z’n eigen naam Alfons De Ridder en in z’n hoedanigheid van reclame-vakman 9 mosterdverzen over de mosterds van Ferdinand Tierenteyn. Deze verzen werden indertijd gepubliceerd in de Snoeck’s. Het eerste vers verscheen in 1947, het laatste in de Snoeck’s van 1959.

Vic van de Reijt heeft voor ‘Het Willem Elsschot Genootschap’ (www.weg.be), de verzen nog eens op een rijtje gezet en becommentarieerd. Het geheel werd opgefleurd door prachtige tekeningen van Jan Vanriet en gebundeld in een boekje van 24 bladzijden.

(Oktober 2013)

   

Vernieuwde mosterd-delicatessen-verpakking

Begin september 2013 lanceerde Tierenteyn z’n vernieuwde delicatessen-verpakking. Zowel de potjes zelf als de etiketten werden gerestyled. Er werd geopteerd voor een eerder sobere maar stijlvolle verpakking die uitermate geschikt is voor delicatessen-zaken en gebruik in geschenkmanden. Het delicatessen-gamma bestaat uit 4 soorten mosterd en is daarmee iets breder dan het klassieke consumentengamma. In de toekomst zal dit delicatessen-gamma nog verder uitgewerkt worden.

(September 2013 )

   

Streekproductenmarkt - Gent - 6 april 2013

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het Groot Vleeshuis in Gent de streekproductenmarkt, dit jaar niet in het Groot Vleeshuis zelf, maar buiten op de Groentenmarkt:  22 Oostvlaamse producenten van streekproducten lieten er hun ambachtelijke delicatessen proeven, en Ferdinand Tierenteyn was er uiteraard bij.  Een beetje koud, maar de belangstelling van Gentenaar, Vlaming en toerist voor onze mosterds was hartverwarmend ...

(April 2013)

   

Tierenteyn in Delhaizes -The Biggest Cooking Event -

Delhaize organiseerde van donderdag 30 november tot zondag 2 december 2012 voor de eerste maal “The Biggest Cooking Event” in Tour & Taxis te Brussel. Vijf sterrenchefs (Wout Bru, Bart Desmidt, Peter Goossens, Yves Mattagne en Lionet Rigolet) verleenden hun medewerking aan dit evenement. Ongeveer 1600 liefhebber-koks konden hun culinaire kennis bijwerken onder begeleiding van een sterrenchef naar keuze. In een tijdspanne van anderhalf uur bereidden ze een sterrengerecht, niet enkel door te kijken en te luisteren naar de chef, maar door het effectief ook zelf uit te voeren, elk staande aan hun eigen mini-kookeilandje.

Op vraag van de chefs en van Delhaize, heeft Ferdinand Tierenteyn z’n Mosterd Extra (pittige mosterd) en z’n Mosterd à l’ancienne (graanmosterd) ter beschikking gesteld. Inderdaad, voor een geslaagd gerecht zijn we er altijd bij !

De reactie van de organisatoren achteraf?  "De mosterds waren top en de chefs zeer opgetogen" !

(december 2012)

   

10 jaar promotie van Oostvlaamse Streekproducten in het Groot Vleeshuis

Op 21 maart 2012 vierde het Gentse Groot Vleeshuis haar 10-jarig bestaan. Het Groot Vleeshuis is het promotiecentrum voor Oostvlaamse streekproducten, een uniek project in Vlaanderen waar overheid en privé de handen in elkaar slaan om de Oostvlaamse streekproducten bij de consument en in de culinaire wereld beter bekend te maken. Een assortiment van allerhande culinaire hoogstaande producten, van bieren en jenevers tot kazen en mosterd, liggen zodoende zij aan zij in de vitrine van het Groot Vleeshuis. Ze worden te koop aangeboden aan Belg en toerist, maar worden ook vaak verzameld in geschenkmanden, zowel voor de particulier als voor bedrijven.
De mosterds van Ferdinand Tierenteyn waren er van in het begin bij, en de moutardiers of mosterdmakers zagen dat het goed was … We dragen het Groot Vleeshuis dan ook hoog in het vaandel en duimen voor de volgende 10 jaar ! Proficiat aan de mensen van het Groot Vleeshuis !

Zie ook: www.grootvleeshuis.be

(April 2012)

   

AUBEL beenham met TIERENTEYN-graan-mosterd verkozen tot Product van het Jaar 2012


De beenham omwikkeld met een laagje Tierenteyn-graanmosterd geproduceerd door de firma Detry uit Aubel (www.aubel-detry.com) werd onlangs door de Belgische consumenten verkozen tot Product van het Jaar 2012: een op en top Belgisch product op basis van twee Belgische traditionals: Meesterlyck-Beenham en authentieke graanmosterd van Ferdinand Tierenteyn !

Bron: http://www.productenvanhetjaar.be/

(Maart 2012)

   

Verhuisd !

De eerder aangekondigde verhuis heeft zich uiteindelijk in de week voor Kerstmis 2011 voltrokken: Tierenteyn heeft de aloude gebouwen in de Sparrestraat verlaten en ingeruild voor de nieuwe locatie in de Europalaan in Deinze. Ondertussen draait de productie weer op volle toeren. U kan ons voortaan dus vinden op de volgende coördinaten:

Mostaardfabriek Ferdinand Tierenteyn
Europalaan 53
9800 Deinze
Tel 09/226 32 62
Fax 09/226 32 63
Mail: ferdinand@tierenteyn.be

De overstap van Gent naar Deinze werd gevierd met een kunstenaarstentoonstelling in de oude gebouwen te Gent. Een twaalftal artiesten presenteerden, onder impuls van Imbofisc -de nieuwe eigenaar van de gebouwen- hun werken. In de nabije toekomst zal de Tierenteyn-site gerenoveerd worden en ingedeeld worden in een 8-tal woningen. De ziel van wat Tierenteyn ooit betekende op deze plaats, zal daarbij in ere gehouden worden …

(januari 2012)

   

Een nieuwe locatie, op weg naar de toekomst ...

De meeste van onze directe contacten zijn er al van op de hoogte en het stond ook reeds in sommige kranten: de mosterdproductie van Ferdinand Tierenteyn wordt binnenkort overgeplaatst naar een andere locatie, in de nabije omgeving van onze thuisstad Gent.

De verplaatsing van de productie is zonder twijfel een doordringende ingreep: Ferdinand Tierenteyn zat immers gedurende bijna 200 jaar verankerd op een boogscheut van het centrum van de stad Gent. Maar de uitwijking naar een geschikter pand en geschiktere omgeving was een noodzakelijke voorwaarde om de toekomst van het bedrijf en z’n producten veilig te stellen. Met de huidige ingreep mikken we op een betere productie-omgeving (zowel wat betreft interne logistiek als wat betreft het voldoen aan de steeds strengere eisen van voedselveiligheid en milieu-aangelegenheden), op een betere bereikbaarheid voor vrachtverkeer (wat in een hedendaagse drukke stad helemaal niet meer evident was) en op de mogelijkheid voor een gestage uitbreiding.

Zo’n ingreep hoeft niet perse een radicale ommekeer voor de ziel van het bedrijf te betekenen. Onze voorgangers hebben al bewezen dat zoiets hand in hand kan gaan met het behoud van kwaliteit en service. In 1842 reeds vervingen Petrus en Ferdinand Tierenteyn het handmatig vermalen van de mosterd door een mechanisch aangedreven systeem dankzij de aanschaf van ‘une machine à vapeur’ of stoommachine. En in de na-oorlogse jaren verplaatste Frédégand Meireleire de activiteit al eens naar een geschikter pand. Hun ingrepen hebben ervoor gezorgd dat Ferdinand Tierenteyn nu nog steeds een levendig bedrijf is.

Aan de essentie van onze activiteit willen we dus helemaal niets veranderen: de smaak en kwaliteit van onze mosterds, het ambachtelijk en artisanaal karakter van onze productiemethoden, het familiaal karakter van het bedrijf, onze goede service en onze inzet voor onze klanten. U mag dus blijven rekenen op een onberispelijke en smaakvolle mosterd, zoals Ferdinand hem ooit maakte en zoals wij hem nu nog altijd maken.

Binnenkort kan U ons dus terugvinden op onze nieuwe locatie, in de Europalaan te Deinze.

(november 2011)

   

"Challenge Belgium" in Washington: met Tierenteyn mosterd !

In 2010 won Jan van Haute, chef-kok van de Belgische ambassade in Washington DC, de DC's Ambassy Chef Challenge, wat hem het voorrecht gaf om dit jaar de  Chef Challenge (op 12 april 2011)  in het Ronald Reagan Building en het International Trade Center te beoordelen. In aanloop naar dat evenement werd de "Challenge Belgium" georganiseerd, een cook-off die plaatsvond in de keukens van de Wereldbank op 26 maart. Tien concurrerende koks kregen ieder een zalm en een mand met ingrediënten afkomstig uit de Belgische keuken, met ondermeer Noordzee garnalen, Tierenteyn mosterd, spruitjes, witloof, mosselen en bier. Jan Van Haute was onder de indruk van de resultaten: "Het was erg leuk om andere koks de Belgische ingrediënten te zien inpassen in de keuken van hun eigen cultuur." De winnaar van Challenge Belgium, aangekondigd op de avond van de Ambassy Chef Challenge, was de Lars Beese, chef-kok van de Deense ambassade.

Bron: Belgium Today April 2011

   

Chef Embassy 2010

In maart 2010 heeft de Belgische chef-kok Jan Van Haute in Washington de prestigieuze Chef Embassy 2010 gewonnen. Daardoor mag chef Van Haute – die reeds meer dan 1 jaar kookt voor de Belgische ambassadeur en die voorheen in het Hof van Cleve actief was maar ook al kookte voor de Belgische Koninklijke Familie en in gerenommeerde Japanse en Australische restaurants – zich de beste ambassadekok van Washington noemen.

In zijn gerecht gebruikte Jan puur Belgische producten: varkenslapjes, witloof, spruitjes, bruin Leffe bier en … de Extra mosterd van Ferdinand Tierenteyn. Een prachtige publiciteit voor onze Belgische top-producten en zeker ook voor onze Ferdinand Tierenteyn mosterd !

(foto: Washington University Radio - wamu.org)

   

Archief

- Beenham met Tierenteynmosterd van Aubel wint Golden Archer prijs !

- AUBEL kiest voor TIERENTEYN-graan-mosterd

2010 © Ferdinand Tierenteyn - Gent